29 de maig 2007

Els mestres i les vacances (dedicat al Ricard i la Ruti, al Jordi i la Laura i a la Montse, amb carinyo!)


A la colla, que a partir d’avui m’hi referiré com el col·leguisme, som 7 parelles d’amics. D’aquestes 14 persones, 5 es dediquen a la docència a l’escola privada concertada. Cada any, i en fa molts, a mesura que s’acosta l’estiu ressorgeix com au Fènix el mateix tema de conversa/polèmica amistosa, això si, i no és res més que les vacances escolars que fan els alumnes i de retruc, els mestres. És curiós que la conversa prengui força quan arriba el bon temps perquè de fet podria aparèixer perfectament en època nadalenca, o per Setmana Santa o poc abans de qualsevol dels ponts que hi ha al llarg de l’any, que els condemnats els fan tots!!!

Algun d’aquests bons amics, en Ricard, en un to pretesament seriós i sense poder aguantar-se el riure, ens ve a explicar cíclicament que a la pràctica treballa els mateixos dies que descansa al cap de l’any. Després, per acció de la senyoreta UNESCO (la Ruti), van apareixent els arguments a favor d’aquestes vacances XL; que si la docència implica molta pressió (rèplica: a la resta de feines no...), que treballar amb nens tot el dia desgasta molt (aquí no podem replicar), que si els claustres (la resta només coneixem els dels monestirs), les reunions d’avaluació (ja m’agradaria veure’ls a una reunió comercial!), les correccions de treballs/exàmens, les notes, etc. Totes les feines tenen el seu què, però el que em sembla objectiu és que de pressió segurament n’hi ha més a l’empresa privada (orientada únicament als resultats econòmics) i pel que fa a la seguretat laboral o a l’estabilitat en el lloc de treball, els mestres em temo que ens tornen a guanyar per golejada...

Després hi ha el tema aquest de les baixes per depressió... la docència consta com una de les ocupacions laborals que genera més estrès, com la medecina i altres; i entenc que en segons quins entorns, sobretot a segons quins instituts de segons quins barris o poblacions, agafar una depressió és el mínim que et pot passar si tens sang a les venes, només cal veure el bestiar que s’ha d’atendre i, en absència de la col·laboració dels pares (aquest és un tema per un altre post), educar. Quin marron! De tota manera, m’agradaria veure la incidència de la depressió separant les poblacions de mestres en mostres de d’escola pública i d’escola privada o concertada, perquè en això de les baixes per depressió hi ha unes picaresques que t’hi cagues, sobretot a la pública; típic cas de persona que agafa la baixa per depressió al setembre (com es pot estar deprimit després de 2 mesos de vacances!!!) i oh, sorpresa!, es reincorpora al juny... perquè si no ho fa, no cobra les vacancetes... mersecudes!, això si. La llàstima és que el pobre/a substitut/s que s’ha menjat el marron durant tot el curs es queda amb un pam de nas... i al carrer. C’est la vie!

Certament, la resta d’amics que treballem en altres entorns acceptem i entenem les explicacions de la desgràcia de ser mestre que ens arriben dels nostres amics any rere any, i de fet quan tornem inevitablement al tema sempre afegim a la paraula vacances (no sense una certa ironia) el qualificatiu de ‘merescudes!’. Però al cap i a la fi, el que compta és que quan té un amic té un tresor i llavors s’alegra sincerament i sense ironia que el seu amic tingui sort a la vida o, simplement, millors condicions laborals.

PD: La meva mare va ser mestra i les seves vacances ens van anar molt bé als fills, perquè així ens vam estalviar els casals d’estiu. Però si parleu amb ella us dirà que ella, de vacances, no en va fer mai perquè a casa érem (i seguim essent) 5 germans. Un altre tema, també, per un altre post!


6 Comments:

At dimarts, 29 de maig, 2007, Anonymous Anònim said...

Aquí l'opinió de la teva germana (que casualment també és mestra, ehem, ehem... :P)

Estic d'acord que les vacances dels mestres són moooolt gratificants i llargues!!

I també estic d'acord que hi ha mooolts mestres que s'agafen la baixa sota qualsevol pretext i quan venen les vacances... es recuperen miraculosament i al substitut que el bombin!!! Ho dic per experiència perquè en tres anys en escoles... poc abans de final d curs sempre s e m'acaba la feina. Jo també vull arribara final de curs!

Ahí va eso.

apala!

 
At dimecres, 30 de maig, 2007, Blogger Mikel said...

Aixo de les vancançes dels mestres.... (lease en tono Maragall) que cabrooooon!!

 
At dimecres, 30 de maig, 2007, Blogger CARLES DAVI said...

Sobre les baixes de mestres, l´altre dia em trobo un conegut, que és mestre, a les 12:30 del migdia passejant amb la dona i fill i de compres, i li dic: tens festa vui? Resposta: No, estic de baixa amb no se quin problema d´esquena. Joder!! Li fot mal no se que, i ell de voleiu. Te collons!!
Ah, i lo de l´stress, no dubto que la feina ho sigui d´estressant, i no parlo dels teus amica perque no els conec. Però si que en puc parlar d´altres, i crec que hi ha gent que no és l´idonea per aguantar els nanos.

 
At dijous, 31 de maig, 2007, Anonymous Anònim said...

El que, realment, és gratificant per a un mestre és ensenyar a qui té ganes d'aprendre, i en la meva assignatura hi havia de tot, el que s'ho passava bé i el que li era engorrós (d'aquests últims, un em va dir que el seu pare li havia dit "que la música era una merda".... De cara als fills és la millor opció de feina.

 
At dimecres, 13 de juny, 2007, Blogger Unknown said...

Ei Xanos, que hi ha gent que té molta cara!!! (o sort amb el sistema i se n'aprofita...).

Ei Mikel, que cabron???? qui???? En Maragall??? Els mestres???? O jo??? :-p

Ei Carles, hi ha gent (i no només els mestres) abonada a la baixa, això si, viuen com uns reis! I respecte l'stress, s'han de tenir molt ben posats per aguantar segons qui i segons quines situacions, certament!

Ei Rosamaria, sens dubte ser mestre és la millor manera de compaginar les vacances escolars dels nanos amb les dels pares! I respecte la vocació, és bàsica, i si estimes el que vols transmetre i perceps interès al que vol aprendre, llavors t'hi aboques! Natural!

 
At dilluns, 02 de juliol, 2007, Blogger RECURSOS said...

Jo només apunto una qüestió:
un educador social, que treballa amb nens amb entorns socials difícils (violència, droga, ...), també és un educador? Cobra el mateix que un professor? Fa les mateixes vacances?
Que algú m'ho expliqui, si us plau.

Roger

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home